Cursus Advanced EEM

EEM (Eindige Elementen Methode) biedt het gereedschap om aan de hand van de resultaten het ontwerp vroegtijdig in het ontwikkeltraject te beoordelen en te optimaliseren op basis van de gestelde stijfheid en sterkte criteria. Hiermee kunnen kosten en tijd bespaard worden. Zolang de resultaten niet voldoen aan de verwachtingen hoef je nog geen hardware te bouwen. Indien er voldoende vertrouwen is zijn er minder-, of zelfs geen prototypes meer nodig. Met EEM voer je namelijk virtuele testen uit. Het betere begrip van de mechanische eigenschappen van het ontwerp door gebruik van EEM biedt mogelijkheden om ontwerpen en bestaande producten lichter en goedkoper te maken. Dit realiseer je door middel van onder andere slimmer ontwerp, minder over-dimensionering en bewust materiaalgebruik.

Het doel van deze training is de ingenieur effectieve omgang met het gereedschap EEM te leren om de genoemde voordelen ervan te benutten. (Een gereedschap is immers zo goed als de gebruiker ervan).

Ook dit is een echte doe-training waarin je zelf voor meer dan 80% aktief bezig bent met oefeningen.

Het doel van elke Inventas training is jou als deelnemer nieuwe kennis en vaardigheden te laten opdoen die je direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk. De praktijk van de groep als uitgangspunt nemen is de eerste stap in elke succesvolle training. De rode draad voor het trainingstraject bepalen we aldus samen. Weten wat belangrijk is en daarvoor gaan, samen met jou als deelnemer. Dat is ons motto voor elke training.


Inhoud

Tijdens deze training wordt er afwisselend uitleg gegeven door de docent en gerekend door de deelnemers. Je bepaalt, in eerste instantie met onze hulp, de juiste prestatie criteria; waar moet het ontwerp (mechanisch) aan voldoen? Wat zijn de eisen. Dit staat eigenlijk los van EEM, maar indien dit niet bekend is kan je het ontwerp ook niet toetsen aan de noodzakelijke eisen.

 • Het begrijpen van simplificaties en benaderingen van je EEM model.
 • Juiste opzet van het model (zoals genoemd in de concepttekst) bevat o.a.:
 • Het voorbereiden en vereenvoudigen van de geometrie.
 • Het kiezen van het juiste type, aantal en verdeling van de elementen.
 • Het kiezen van de juiste materiaal eigenschappen, randvoorwaarden, analyse instellingen, interactie tussen onderdelen in een samenstelling.

Onderwerpen die zijdelings behandeld worden zijn:

 • Warmte, Stroming, Niet-lineariteit, Contact, Niet-lineair materiaal model, Geometrisch (grote vervormingen / rotaties) Dynamica, Knik, Vermoeiing, Optimalisatie, Vorm, Topologie, Topografie

 

Is deze training iets voor u?

 • Deze training EEM Advanced is bedoeld voor technici die zich willen bekwamen in het rekenen aan constructies met behulp van EEM.
 • Geschikt voor constructeurs, productontwikkelaars, machinebouwers, architecten mechanica en mechatronica.
 • HBO/WO werk- en denkniveau.

 

Wat levert deze training je op?

 • Je kunt een EEM berekening gestructureerd aanpakken.
 • En op een slimme manier het juiste type, aantal en verdeling van de elementen kiezen.
 • Je zult de juiste materiaaleigenschappen kiezen, de juiste randvoorwaarden instellen, de juiste analyse instellingen kiezen.

 

Tijden

 • 3 dagbijeenkomsten, van 9.00 tot 16.30 uur, 1x per week.
 • 6 avondbijeenkomsten, van 17.30 tot 21.30 uur, 1x per week.

Certificaat van deelname
Na afloop van de training ontvangt u een certificaat als bewijs van deelname.

 

Inschrijven/Prijzen

 PlaatsStartdatumBegintijdEindtijdPrijsTijdinvestering
InschrijvenEindhovenSeptember 201909:0016:30€ 1675,-3 dagen
InschrijvenEindhovenDecember 201909:0016:30€ 1675,-3 dagen
InformatieBij u op locatieIn overleg09:0016:30Op aanvraag

 

Cursus EEM Advanced intern

Graag maken we met u een afspraak indien u deze cursus bedrijfsintern wilt organiseren
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: ir. Jos van Grinsven 040 – 303 46 94 of mail naar info@inventas.nl

Veel gestelde vragen

1. Moet ik alleen maar luisteren tijdens deze cursus?

Nee, tijdens deze cursus ben je als cursist ongeveer 80% van de cursustijd zelf actief bezig. Je krijgt voorbeelden te zien en gaat aan de slag met oefeningen.

2. Voor wie is deze cursus geschikt?

Deze cursus is geschikt voor mensen die graag willen kunnen rekenen aan constructies. Deze cursus is op HBO/WO niveau.

3. Hoe is de samenstelling van de cursusgroep?

Bij Inventas formeren we groepen tot maximaal 10 personen. We doen er alles aan om mensen met een vergelijkbaar leertempo in een groep te plaatsen zodat er voor ieder voldoende uitdaging is.

4. Wat is er anders aan de cursussen van Inventas?

Voordat we aan de cursus beginnen hebben we al persoonlijk contact met jou als cursist, voor een goede persoonlijke intake zodat we goed kunnen adviseren welke cursus het beste bij je past. Ook kunnen we zodoende beter een homogene groep samenstellen. Onze trainers leggen goed uit, hebben persoonlijke aandacht voor jou als cursist en kunnen ook na de cursus een stuk begeleiding bieden.

5. Moeten we het na de cursus verder helemaal zelf uitzoeken?

Wanneer je na de cursus persoonlijke begeleiding wilt houden met betrekking tot de gevolgde cursus, dan zijn er mogelijkheden ook na de cursus een stuk begeleiding te krijgen.