Cursus Constructieprincipes

Tijdens de cursus constructieprincipes leer je alles over de fysische fenomenen waar je als constructeur handig gebruik van kunt maken maar die je tevens behoorlijk in de weg kunnen staan bij het maken van een goede constructie, zeker wanneer het gaat om snel en hoog-nauwkeurig bewegen en positioneren. Vervolgens leer je hoe je deze fenomenen kunt voorkomen en kunt omzeilen door het bedenken van constructies die goed functioneren.

De training bestaat uit een aantal modules. Binnen elke module ga je aan de slag met het vinden van constructieve oplossingen voor je ontwerp.
Tijdens deze training leer je alles over de fysische fenomenen die in de weg kunnen staan van een goede constructie. De cursus bestaat uit een aantal modules. Binnen elke module ga je aan de slag met het vinden van constructieve oplossingen voor je ontwerp om alle lastige fenomenen te voorkomen. Hoe kom je tot een constructie met de juiste stijfheid en hoe ga je tijdens het ontwerpen om met vrijheidsgraden van beweging. Wat zijn goedwerkende constructies en machinemodules voor het (fijnmechanisch) bewegen en positioneren. Hoe maak je slim gebruik van elastische elementen in je constructie. Je leert over de synthese die het je mogelijk maakt zelf mechanismen te ontwerpen. Je leert een statische karakteristiek op te stellen die je helpt bij de beoordeling van je conceptontwerp.
Tijdens de cursus gebruik je een studieboek en een werkboek. Beide boeken kun je nadien als naslagwerk gebruiken en helpen je bij het toepassen van de juiste constructieprincipes.
De opgedane kennis en vaardigheden uit deze training kunnen in alle disciplines van de Werktuigbouwkunde worden toegepast.
Tijdens deze training verwachten we dat je actief meedoet aan de oefeningen en praktijkcases.


Inhoud

Enkele onderwerpen die tijdens deze training worden behandeld:

 • wrijving, hysteresis, microslip, speling
 • de rol van stijfheid in mechanismen
 • hoe je deze mechanismen kunt evalueren
 • licht en stijf construeren
 • beheersen van vrijheidsgraden
 • thermische effecten in je constructie
 • berekenen van vrijheidsgraden in je constructie
 • statisch bepaald construeren
 • het fenomeen statisch onbepaald construeren en interne vrijheidsgraden
 • optimaal gebruik van elastische constructie-elementen
 • de rol van reële en virtuele speling
 • statische karakteristieken begrijpen en toepassen
 • synthese van mechanismen / het zelf ontwerpen van mechanismen

 

Voor wie?

 • geschikt voor constructeurs, productontwikkelaars, machinebouwers, architecten mechanica en mechatronica
 • minimaal hbo werk- en denkniveau / enige rekenvaardigheid vereist

 

Tijden

 • 4 dagbijeenkomsten, van 9.00 tot 16.30 uur, 1x per week.

Certificaat van deelname
Als bewijs van actieve deelname ontvang je na afloop van de training een certificaat.

 

Inschrijven/Prijzen

 PlaatsStartdatumBegintijdEindtijdPrijsDagen
VOLEindhoven3 april 202009:0016:30€ 1875,-4
InschrijvenEindhoven6 mei 202018:0021:30€ 1875,-6 avonden
InschrijvenMeerkerk4 sept 202009:0016:30€ 1875,-4
InschrijvenEindhoven6 nov 202009:0016:30€ 1875,-4

 

Cursus Constructieprincipes intern

Graag maken we met u een afspraak indien u deze cursus bedrijfsintern wilt organiseren
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jos van Grinsven 040 – 303 46 94 of middels het contactformulier op de contactpagina.

 

Aanverwante trainingen

Rekenen voor constructeurs

Indien je meer wilt weten over het handmatig rekenen aan constructies is de cursus rekenen voor constructeurs wellicht zinvol.

Statica en Sterkteleer

Indien je meer wilt weten over het handmatig rekenen aan spanningen en sterkte is de cursus statica en sterkteleer wellicht zinvol.

 

Alle opleidingen

Bekijk ook het overzicht van onze andere Cursussen & Trainingen. Deze vind je hier.

Veelgestelde vragen

1. Wat is er anders aan een cursus van Inventas?

Heldere uitleg door een deskundige trainer. Onze trainers leggen goed uit, hebben persoonlijke aandacht voor jou als cursist. Wie betaalt voor een training mag een kwalitatief goede training verwachten.
Goed persoonlijk contact. Voordat we aan de training beginnen hebben we al persoonlijk contact met jou als cursist, tijdens de persoonlijke intake.
Kleine groep cursisten van vergelijkbaar niveau. Na de intake kunnen we zo goed mogelijk een homogene groep samenstellen.
Ook na de training zijn we er voor je. Mocht je na de training nog vragen hebben over de stof, stuur ons dan een e-mail bericht met je vraag.

2. Voor wie is deze cursus geschikt?

Deze cursus is geschikt voor mensen die graag zelf slimme- en goedwerkende constructies willen kunnen ontwerpen. Deze cursus is op HBO/WO niveau.

3. Hoe is de samenstelling van de cursusgroep?

Bij Inventas formeren we groepen tot maximaal 10 personen. We doen er alles aan om mensen met een vergelijkbaar leertempo in een groep te plaatsen.

4. Moet ik alleen maar luisteren tijdens deze cursus?

Nee, tijdens deze cursus ben je als cursist ongeveer 80% van de cursustijd zelf actief bezig. Je krijgt voorbeelden te zien en gaat aan de slag met oefeningen.

5. Moeten we het na de cursus verder helemaal zelf uitzoeken?

Wanneer je na de cursus persoonlijke begeleiding wilt houden met betrekking tot de gevolgde cursus, dan zijn er mogelijkheden ook na de cursus een stuk begeleiding te krijgen.