Cursus Model Based Definition

In de cursus Model Based Definition leer je alles over het bematen en tolereren zowel in de 2D-tekening als in het 3Dimensionale model.
Steeds meer OEM-ers gaan toeleveranciers vragen naast hun 2D-tekeningen ook hun 3D-modellen te voorzien van product manufacturing information.
Deze informatie, afgekort PMI bestaat hoofdzakelijk uit maten, passingen, vorm- en plaatstoleranties en nieuwe symbolen.
Met moderne CAD-CAM applicaties kan een 3D-CAD-model steeds vaker rechtstreeks zowel in de productiemachine als in de meetmachine worden gelezen.

Met andere woorden, nadat het 3D-model van alle PMI voorzien is, kan het model worden gebruikt gedurende het gehele wordingsproces van het product.
Voordelen zijn dat dit naast de al bestaande 2D-tekening een aanwinst is voor de meetkamer en tevens een kostenbesparing betekent in het hele traject wanneer de 2D-tekening eenvoudig wordt gehouden.
Voor veel bedrijven is dit een omschakeling. Is dit veel werk? Het hangt ervan af. In elk geval vergt de omschakeling ook een overgang naar de nieuwe normen op het gebied van geometrische productspecificaties. De oude ISO-normen voldoen namelijk al enige tijd niet meer. Op enkele uitzonderingen na waren veruit de meeste tolerantieaanduidingen alleen geschikt voor notaties in 2D. De laatste nieuwe normen voorzien in de behoefte om alle PMI in het 3D-model te noteren.
Inventas helpt bedrijven bij deze omschakeling. Wij hebben de meest relevante normen onlangs vertaald naar goed didactisch lesmateriaal dat aansluit bij de praktijk van de constructeur.
Voorzien van sprekende praktijkvoorbeelden en oefeningen zodat je daarna direct met de kennis aan de slag kan.

Aanpak en werkwijze

Tijdens deze training maak je kennis met de nieuwste afspraken uit de tekeningnormen zodat je in staat bent om alle informatie in het 3D-cad-model te noteren. Wij hebben de meest relevante normen voor je vertaald naar goed didactisch lesmateriaal dat aansluit bij de praktijk van de constructeur. Voorzien van sprekende praktijkvoorbeelden en oefeningen zodat je daarna direct met de kennis aan de slag kan. Een actieve training waarin je zelf voor meer dan 80% van de trainingstijd bezig bent. Je wordt intensief begeleid bij het toepassen van de kennis in de voorbeeldopgaven. Het doel van elke Inventas training is de deelnemers op een leuke en interactieve manier nieuwe kennis en vaardigheden te laten opdoen die ze kunnen toepassen in hun dagelijkse praktijk.


Inhoud

 • Vorm- en plaatstolerantie symbolen voor 2D en 3D
 • Uitleg over de norm NEN-ISO 1101:2017
 • NEN-EN-ISO 5459 en NEN-EN-ISO 1660
 • Envelop-principe
 • Onafhankelijkheidsprincipe
 • Vormtoleranties rechtheid, vlakheid, rondheid, cilindriciteit
 • Richtingtoleranties evenwijdigheid, haaksheid, hoekzuiverheid
 • Plaatstoleranties profielzuiverheid, plaatszuiverheid, symmetrie, concentriciteit-coaxialiteit
 • Referenties en referentie-systemen
 • Direction feature indicator, intersection plane indicator, collection plane indicator, orientation plane indicator
 • voorbeeld- en oefenmateriaal

 

Voor wie?

 • De training Vorm en plaatstoleranties 3D bij Inventas is geschikt voor process engineers, manufacturing engineers, constructeurs, productontwikkelaars, machinebouwers, architecten mechanica en mechatronica, werkvoorbereiders, technisch inkopers die al ervaring hebben in het lezen van technische tekeningen en vorm- en plaatstoleranties voor 2D
 • Hbo/wo werk- en denkniveau

 

Wat kun je na deze training?

 • Na het volgen van deze training ken jij de symbolen uit de normen NEN-ISO 1101:2017 & NEN-EN-ISO-5459 & NEN-EN-ISO 1660, ken je de betekenis van deze symbolen en weet aan welke normen je in het titelblok zult gaan refereren. Ook kun je de normen toepassen bij het maken van technische tekeningen in 2D en 3D. Daarnaast ken je alle belangrijke symbolen voor 2D en 3D en hun specifieke betekenis: de toepassing van de direction feature indicator, intersection plane indicator, collection plane indicator, orientation plane indicator, het envelop principe, het onafhankelijkheidsprincipe, rechtheid, vlakheid, rondheid, cilindriciteit, profielzuiverheid, plaatszuiverheid, evenwijdigheid, hoekzuiverheid, haaksheid, symmetrie, concentriciteit-coaxialiteit, maximum materiaalprincipe, minimum materiaalprincipe, geprojecteerde tolerantiezone, vrije vorm toestand, referenties en referentie-systemen.

 

Tijden

 • 4 dagbijeenkomsten, van 9.30 tot 16.30 uur, 1x per week.

Certificaat van deelname
Na afloop van de training ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

 

Inschrijven/Prijzen

 PlaatsStartdatumBegintijdEindtijdPrijsDagen
InschrijvenEindhoven28 oktober 201909:0016:30€ 1895,-4
InschrijvenMeerkerk1 november 201909:0016:30€ 1895,-4
InschrijvenEindhoven25 november 201909:0016:30€ 1895,-4
InschrijvenMeerkerk10 januari 202009:0016:30€ 1895,-4

 

Cursus Vorm en plaatstoleranties 3Dim intern

Graag maken we een afspraak met je indien je deze cursus bedrijfsintern wilt organiseren
Voor meer informatie kun je het contactformulier invullen of mail naar info@inventas.nl

 

Zie ook aanverwante technische cursussen