Cursus Oriëntatie op Leiderschap en Management

In de cursus Oriëntatie op Leiderschap en Management maak je kennis met de praktijk van leidinggeven en de bijbehorende vaardigheden. Samen met de trainer oefen je met realistische praktijksituaties waardoor je inzicht krijgt in je eigen handelen en het effect daarvan. Je ontdekt bovendien hoe je leiderschapskwaliteiten kunt ontwikkelen in je huidige niet-leidinggevende positie. Deze training is een goede verkenning voor technici die zich afvragen of leidinggeven iets voor hen is. Deelnemers ervaren het als een eye-opener, een bevestiging en een scharniermoment in hun loopbaanontwikkeling.


Voor wie?

Deze training is zeer geschikt voor (technische) professionals die op termijn een leidinggevende positie ambiëren, of in hun huidige niet-leidinggevende positie hun leiderschapsvaardigheden willen ontwikkelen. Ook ‘technisch architecten’ waarderen deze training.

 

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

Aspecten van leidinggeven en leiderschap. Verantwoordelijkheden van de leidinggevende, rollen en taken, stijlen van leidinggeven en het tonen van persoonlijk leiderschap. Leiderschap in een niet-hiërarchisch leidinggevende positie. Hoe kan ik invloed uitoefenen op ‘stakeholders’? Is leiderschap aangeboren, of kun je het leren?

Essentiële vaardigheden in de dagelijkse praktijk. Het formuleren van SMART doelstellingen, effectief delegeren, het motiveren en corrigeren van medewerkers en het coachen op prestaties. Hoe ga ik om met diversiteit in mijn team, hoe kan ik goede feedback-, functionerings- en ontwikkelingsgesprekken voeren met mijn medewerkers. Helder communiceren, actief luisteren. Deze vaardigheden worden getraind met realistische praktijksituaties/-simulaties. Daarbij wordt terdege rekening gehouden met het feit dat trainingsdeelnemers (nog) geen leidinggevende zijn. Met regelmaat wordt stilgestaan bij leiderschap in de huidige werkomgeving.

Persoonlijk ontwikkelingsplan. Vastleggen van ontwikkelstappen en opzetten van een persoonlijk actieplan.

 

Jouw opbrengst

  • Kennismaking met praktische vaardigheden van de leidinggevende
  • Handvatten voor de ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten
  • Inzicht in het effect van diverse stijlen van leidinggeven, en je eigen ‘stijlbereik’
  • Je vindt antwoord op de vraag hoe je medewerkers stimuleert
  • Stimuleren van de continue ontwikkeling van je team
  • ‘Zou de rol van leidinggevende mij kunnen passen en motiveren?’, ‘Waar sta ik nu in mijn ontwikkeling met betrekking tot deze rol?’, ‘Hoe ziet mijn persoonlijk ontwikkelingsplan eruit?’ Op deze- en nog meer vragen vind je tijdens deze training de antwoorden

 

Over de trainer

De training wordt gegeven door Peter Bos MSc, van Bos Performance Management. Een zeer ervaren trainer, general manager, internationaal commercieel directeur, en coach. Hij heeft ruim 25 jaar praktische ervaring als leidinggevende (aan professionals en aan leidinggevenden) en ontwikkelaar van afdelingen, business units en bedrijven in de sector industrie en technologie. Hij is hoog opgeleid in business administration, engineering, performance coaching en is wo-master in strategisch human resource management, specialisatie ‘Performance Management’. Bovenal is hij een praktijkman met passie voor het ontwikkelen van talent. De training ‘Oriëntatie op Management en Leiderschap’ wordt exclusief in samenwerking met Inventas Trainingen gegeven. Daarnaast verzorgd Peter Bos de interactieve trainingen ‘Consultative Sales’, ‘Performance Coaching’ en ‘Basistraining Management en Leiderschap’.

 

Tijden

5 avondbijeenkomsten, van 19.00 uur tot 22.30 uur, 1x per week

Graag maken we met u een afspraak indien u deze cursus Cursus Oriëntatie op Leiderschap en Management bedrijfsintern wilt organiseren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jos van Grinsven 040 – 303 46 94 of mail naar info@inventas.nl